L’ospedale parla anche albanese

Sono arrivati tutti vestiti di bianco, per sottolineare la voglia che hanno di iniziare a lavorare in corsia. Ma qualcuno, preso da parte, confessa: “Ce lo hai suggerito l’agenzia che ha fatto da tramite tra i due ministeri e che ci ha messo in contatto con l’ospedale di Mantova. Anche il vestito chi hanno detto, ha la sua importanza.” Ma oltre alla divisa gli otto infermieri albanesi (6 donne e due uomini) atterati giovedi pomeriggio alla Malpensa e subito dirottati al Carlo Poma hanno anche un diploma di laurea in scienze infermieristiche. Per il momenti sono otto, ma nei giro di un mese ne arriveranno altri cinque. Entrerano tutti in servizio tra ottobre e novembre, dopo che una commissione del Poma avra attentamento valutato preparazione professionale e dimestichezza con la lingua italiana. “Si-sottolinea la dirigente infermieristica dell’azienda Poma Santina Sansoni – su questo aspetto siamo molto severi. Sono in corso verifiche su tutti i riquisti necessari per operare sul territorio nazionale. Prima di essere inseriti nei reparti dovranno superare un esame dopo il quale inizieranno la loro attivita affiancatti per un certo periodo da personale esperto. In parte hanno gia tutti maturato una certa esperienza in ospedali albanesi e sono convinta che anche sotto il profilo della scambio culturale queste assunzioni rappresentano una opportunita sia per loro che per noi.”

Il nuovo personale albanese ha un’eta compresa tra i 24 e i 33 anni. All’interno vi sono dua giovani fidanzati, una ragazza che attende il marito(infermiere anche lui, arrivera al Poma con la seconda tranche) e un’altra che e sposata con un ufficiale albanese che lavora in Italia.

Giovedi pomeriggio alla Malpensa ad accoglierli c’erano la dirigente infermieristica Santina Sansoni e il direttore sanitario del Poma Raffaello Stradoni.

Al loro seguito anche un operatore della tv di Stato albanese, che ha documentato la loro nuova avventura professionale. A Tirana, citta dalla quale sono partiti, gli otto infermieri sono stati salutati nel corso di un ricevimento dal vice ministro del lavoro e degli affari sociali e da altre autorita governative. Uno stralcio delle riprese – assicura l’operatore della tv albanese – sara trasmesso in Albania tra due giorni durante il telegiornale. Con il resto del filmato sara invece ricavato un documentario sugli albanesi che lavorano all’estero. “Per noi e un piccolo evento – spiega l’operatore della tv – in Italia lavora gia in vari ospedali un centinaio di infermieri albanesi. I primi sono arrivati nel Milanese e adesso ve ne saranno altri tredici a Mantova. Il nostro governo ci tiene a far sapere che i rapporti con voi sono buoni e che i nostri infermieri, che in Albania non trovano lavoro perche gli ospedali sono pochi e concentrati solo nelle grandi citta, vengono qui molto volentieri.”

“Sono tutti bravi ragazzi con tanta voglia di lavorare e di apprendere – sottolinea il responsabile dell’agenzia La Speranza di Tirana che si occupa di ricerca di personale nel campo della sanita – e mi hanno tutti confessato che non vedevano l’ora di arrivare.” Gli infermieri albanesi sono tutti stati assunti con un contratto a termine della durata di un anno e rinnovabile. Per il primo mese alloggeranno all’interno dell’ospedale, dopo diche dovranno trovarsi una sistemazione altrove.

Prima le spagnole, por le columbiane e adesso le albanesi ma perche il Poma contnua a cercare infermieri all’estero? “La ragione principale – spiega la Sansoni, e che ‘Italia sforna pochi infermieri e adesso ce n’e davvero bisogno. Attenzione peri, il 15 novembre si laureano 27 infermieri, tutti mantovani e ‘azienda ha gia assicurato che entro l’anno saranno tutti assunti.”

Shpresë për punësim legal në Itali

Agjensia e punësimit me emrin domethënës “La Speranza” është bërë shpresë për dhjetra të rinj e të reja që kanë mbaruar shkollën e lartë të infermierisë që të punësohen në strukturat spitalore të Italisë.

Nuk është rastësi që njerëz që kanë mbaruar arsimin e lartë në degë të ndryshme në jetën e përditshme kryejnë punë të rëndomta jashtë specialiteteve për të cilat kanë studiuar dhe janë përgatitur për vite me radhë. Tregu i çorientuar i punës pa strategji të mirëfillta(që dhe kur hartohen mbesin vetëm në letër) ka nxjerrë shpresat e shumë të rinjve e të rejave për të realizuar ëndrrat e tyre.

Në përzgjedhjet e sforcuara dhe të detyruara për të punuar kamarier apo për të emigruar qoftë dhe në mënyrë të paligjshme, ka fituar më së shumti alternativa e dytë duke ushqyer kësisoj fitimin për trafikantët dhe rritur eksodin klandestin. Ky ka qënë fati dhe për shumë infermierë profesionalë e të përgatitur me 6 shkolla të larta të këtij specialiteti.

5 vjet më parë, pikërisht në vitin 1999 është ndezur një dritë jeshile për specialistët e kësaj fushe. Një agjensi punësimi me një emër domethënës “La Speranza” u bë shpresa e vetme për dhjetra të rinj e të reja që të punësoheshin në strukturat spitalore të Italisë. “Një fillim i vështirë por tashmë një realitet domethënës” – e vlerëson presidenti Arben Ismalaj atë çka është arritur në harkun kohor të 5 viteve. Por mirëfilli faktet, përvoja dhe biografia e punës së specialistëve shqiptarë të mjekësisë në spitalet italiane flasin shumë. Pak ditë më parë takova rastësisht njërin nga përfaqësuesit e grupit të parë të infermierëve profesional. Albert Nikolli, i punësuar në Bolzano, ishte kthyer për pushime dhe pa e fshehur kënaqësinë tregon që me fitimet e ligjshme ka arritur të blejë shtëpi në Tiranë dhe veturë të re. Në kujtesën timë më erdhi Alberti i intervistuar pak vite më parë në ceremoninë e përcjelljes për në Itali. Druajtja i kishte lënë vendin shpresës dhe optimizmit.

Alberti tregon se në spitalin ku punon janë të punësuar në të njëjtin profesion dhe spanjollë, rumun, peruan, kolumbian etj, por ai ndihet i vlerësuar, i respektuar dhe i shpërblyer mjaft mirë. Pa e fshehur modestinë thotë se drejton një nga repartet më të rëndësishme pasi ka kaluar me sukses të gjitha testimet profesionale. Gjithcka ja dedikon shkollës së lartë të infermierisë së Tiranës, diploma e së cilës njihet dhe nga Ministria e Shëndetësisë dhe La Speranza-ës- thotë i riu nga Mirdita.

Ky shkrim nuk vjen kurrsesi si një reklamë për këtë agjensi punësimi pasi më gjithë përkushtimin e saj nuk arrin të kënaqë as 10% të kërkesave të specialistëve për tu punësuar legalisht në Itali. Janë 100 arsye të këtij fluksi për të emigruar por kur mëson se në Gadishullin e Apenineve shpërblehen për një ditë punë sa për një muaj të tërë në vendin e tyre, nuk kanë rëndësi 99 arsyet e tjera.

Tek shkruaja këto radhë mu kujtua sërish një shkrim i Kiço Blushit në të përditshmën “Koha Jonë” që denoncon mjerimin shpirtëror dhe rrënimin e përditshëm të shërbimit spitalor publik. Vërtet paga e tyre si shumë specialitete të tjera është minimale, por kultura dhe mirësjellja nuk kushtojnë. Ndoshta njerëzit e bluzeve të bardha që bëjnë betimin e Hipokratit kanë harruar një fjalë të urtë popullore “Fjala shëron!”. Pra specialistët shqiptarë që kanë fatin të punojnë dhe të specializohen në spitalet italiane para së gjithash kanë fituar dhe kulturën e nevojshme.

Infermierët e punësuar në Itali, njëkohësisht i kontribuojnë përmirësimit të imazhit të bashkëatdhetarëve tanë, që shpesh herë janë protagonist të akteve të dhunshme dhe veprimtarive ilegale.  

Andrea Pane, 28 vjeçari nga Korça sapo ka firmosur një kontratë pune me spitalin “Carlo Poma” të Montovës. Pas mbarimit të shkollës së larët të infermierisë kishte emigruar në Greqi e megjithëse flet 4 gjuhë të huaja atje punonte kamarier. “Pasi aplikova tek La Speranza” – thotë Andrea, “mu realizua ëndrra për të punuar në profesionin tim”. Ai në përbërje të një grupi prej 13 vetësh kanë kryer të gjithë praktikat e parashikuara për tu punësuar në Itali. Janë përzgjedhur mes dhjetra e dhjetra kërkesave, tregon president i La Speranza, Ismalaj, i cili se fsheh dot shqetësimin që nuk mund ti plotësojë kërkesat e shumta pasi në tregun e punës në Itali konkurojnë shtete të tjera si: Rumania, Polonia, Spanja, etj. Ai duhet të përballet jo vetëm me konkurencën e tregut Italian të punës, por edhe me burokracitë e rëndomta që hasen për kryerjen e proçedurave, që lidhen me një mentalitet të çuditshëm të drejtuesve të institucioneve shtetërore. Ndoshta përballë trafikut klandestin ky shembull vjen jo vetëm si habi por edhe si sfidë njëkohësisht. Megjithatë ai do të nënvizojë bashkëpunimin e frytshëm me Ministrinë e Punës dhe Çështjeve Sociale, Ambasadën Italiane në Tiranë si dhe Konsullatat e Shkodrës dhe Vlorës. Arben Ismalaj thotë se më shpejt i është përgjigjur korresponcës Konsulli Italian në Shkodër, Roberto Orlando, se sa disa institucione që janë vetëm disa metra larg zyrës së La Spenaza në Tiranë. Natyrisht është e lehtë për tu kuptuar se pse kjo veprimtari e ligjshme kënaq të dy palët, si të interesuarit për tu punësuar jashtë dhe kërkesat e strukturave sanitare italiane. Edhe specialistët e parë që janë punësuar atje gjatë këtyre 4-5 viteve me seriozitetin dhe profesionalizmin e treguar kanë dhënë ndihmesën e tyre që breza të tjerë specialistësh të vazhdojnë të punësohen në Itali.  Ndihet i vlerësuar presidenti i La Speranza pasi ka bërë miq dhjetra e dhjetra familje shqiptarë, por disi me humor ai thotë se ka bërë dhe armiq, ai mbetet një konkurent i vogël i trafikantëve ilegalë. Tani rruga drejt Europës është ajo që kalon nëpër ura legale një gur në themelet e të cilave kanë vendosur La Speranza.

Shkruar nga: Tom Therçaj